21 Februari, 2009

Saja-saja

Hari Sabtu, hari untuk beristirehat… sangat nyaman…


Semalam masa drive ke tempat kerja sorang malaun tu..memandu citroen. Dari lane kiri bagi signal nak masuk lane kanan. Bagi signal terus nak masuk. Dia ingat jalan tu ada tulis HAK PERIBADI dia gaknye.


Aku yang kat belakang ni dalam jarak 2 keta memang tak nampak adanya peluang keta tu nak mencelah. Namun dia himpit juga ke lane kanan dan tak semena2 si citroen itu dengan jayanya telah menjadikan jalan itu berlane tiga. Aku rasa dia ni memandu memang takde memandang cermin sisi.


Secara tiba2 baru dia perasan keta dia ada cermin sisi. Bila dia perasan yang dia sedang menghimpit pickup baru le dia cam terhoyong2. Haaa terasa cemaslah tu.. Baru nak rasa takut. Tak pk agaknya kalau berlaku kemalangan. Tak pasal2 orang nak kene hangkut dia pi spital. Tak pasal2 tukang bawak ambulan tu kene selit2.


Er.. spital?? Ambulan??


Secara tiba2 aku teringat peristiwa yang berlaku belum ada setahun lagi.


Aku ingat tarikhnya 1/6/08. Aku kene pi spital naik ambulan. Masa tu jam 5.00 petang. Aku kene pi spital sebab wound breakdown. Darahnya dah penuh kat kain batik yang aku pakai. Mula2 laki aku nak hantar pakai kereta, tapi bila pk2 cemana aku nak baring kat dalam keta. Aku tak nak berjalan or bergerak aku takut wound itu akan terbuka lagi besaaar.


Masa tunggu ambulan sampai ngan sumer orang aku tanya.. besar ke jahitan yang terbukak? Aku memang tak nampak sebab aku dah posisi baring. Sumer cakap alarrr kecik je… kalau kecik takkan le AbangSayang kelam kabut…. Kalau kecik takkan le mak aku menjerit… kalau kecik takkan mak aku tutup wound aku tu dengan kain napkin baby. Kalau kecik mesti tutup ngan kapas aje. Dan kalau kecik napa panggil ambulan??


Sakit?? Yang aku rasa masa tu cuma perit. Perit yang sakit sangat kalau bergerak.
Ini pengalaman kedua le naik ambulan. Ambulan bawak laju ooo. Kona kiri kona kanan, kalau biasa bleh sampai spital dalam 20-30 minit. Aku leh sampai dalam 10 minit.
AbangSayang n Danial dok skali dalam ambulan. Pelik aku AbangSayang bleh bawak Danial skali. Dia ingat ambulan ni nak pi pusing2 gaknye.


Sepanjang 10 minit tu aku berada dalam keadaan takut yang teramat sangat. Sebab aku takut dok koyakkan balik the rest jahitan yang masih ok. Terbukak sket aku dah rasa perit.. ini kalau dia nak bukak 7 inci… gila sakit woo… Tapi aku sempat gak merintih.. napalah sumer ini berlaku pada aku. Dah le tak bleh bersalin normal setelah berhempas pulas menahan sakit selama 10 jam, ehhhhh bleh plak 5 hari lepas bersalin wound breakdown. Uwaaaa malang bertimpa2. Hari yang sama jugak Arwah Bonda Kamisah admitted.


Sampai je aku terus masuk ke Emergency Room. Masa tu ada 3 orang termasuk aku. Belah kanan aku tu guy, india. Tak nampak injured apa pun. Tapi kalau ikut nurse berbasa basi ngan dia, dia ni pengsan ke hapa gitula… nampak tak serius.


Sebelah kiri plak one old lady… aku rasa dalam umur 50-an kot. Tapi memang keadaan dia nampak suffer sangat. Tercungap2 nak bernafas. Anak2 dia sorang2 masuk melalak2 kat mak dia. Sedeylah tengok mak kita tercungap2 cam ikan tak dapat air. Nak bercakap pun tak bleh. Sian daif sangat.


Aku baring dalam E.R tu penuh ngan debaran. Apalah dorang nak buat ngan aku. Aku tanya nurse, dia cakap aku akan ditolak ke O.T untuk menjahit semula luka aku tu. Semudah itu?? Aku baring adalah dalam 30 minit baru ada satu Chinese doctor entertaint aku. Seeee aku dalam E.R ok…. E.R tu maknanya apa?? Emergency Room.. tapi bleh dia cek aku after 30 minit aku terlantar kat situ. Wehhh I’m dying ok.. hahahahahah.. I’m bleeding..


Ceh.. dok tu ngan gaya relaks datang kat aku. Siang2 aku sampai memang dorang dah selimutkan aku. Dalam E.R tu sejuk gila. Rileks je dok tu selak selimut. Once dia terpandang je kain batik aku yang dah lencun dek darah.. baru dia tersedar “Heii kenapa banyak darah ni??”.. dia selak kain batik aku nampak kain napkin yang mak aku dah tekap melintang kat wound tu. “Oh God! Banyaknye bleeding!”.


Shit man!! Kang aku bangun aku tampar muka doctor ni kang. Dah le aku takut, lagi dia nak menakut2kan aku yang sedia takut ni. Tak beretika langsung. Doc tu terus amek sampel darah untuk cek manalah tau ada jangkitan kuman menyebabkan wound tu break.


Dok tu suruh nurse hantar aku ke Bilik Saringan. Dia kata biar Dok kat bilik saringan yang decide nak buat apa kat aku.


Tapi kan, sebelum dorang tolak aku. Aku tengok kat makcik yang nampak suffer the pain.. Skali tu nurse cakap ngan makcik tu “Makcik bangun makcik, makcik bleh balik skang ni. Makan ubat ni ye..


Le… apakah air mata dan penderitaan tadi hanya lakunan?? Ceh.. penat je makcik tu berlakun cam tu, akhirnya kene balik gak.. Aku cam nak tergelak pun ada. Ekceli aku keliru sesangatnya. Sebab memang makcik tu tadi nampak sangat2lah nak meninggal. Angkat tangan pun cam tak larat. Anak2 dia jangan cita, asal tengok dia je melalak.. Tetiba nurse suruh balik. Ehhh.. bleh plak makcik tu bangun!!! Jalan kuar dari E.R ko…


(Aisehh… dekat kul 5 daaaa… terpaksa aku stop kat sini dulu ye… cita ni aku auto publish daaaa)

14 ulasan:

PerantauSepi1306 berkata...

ngerisnye citer.. tapi doc kat gov sepital mmg shitto... ckp cam best mcm la org tak tau bahasa inggeriss... erkkksss sowi emosi plak

Ad berkata...

ekceli makcik tu tgh shooting kat spital, hero citer tu plak sarukhan.

ad ada kat spital masa tu, sibuk jual karipap ayam kat sana

Shumierain berkata...

Cite yg penuh debaran n tangisan..ehh ape sudahnya cite akak???konfius jap

MamaSofif berkata...

tak tahu plak cite ni...ngeri siotttt...is gi kerja ke? OT?

naturalspirit03 berkata...

ahhahaha... ceq ingat lagi detik itu.... ahahha jadik citer klakar at lastt... ko ingat lagi waktu doktooorrr muda itu kata... errrmmm sedaaaappppnyerrr bau burger..... ekekekke.... masihkah kau ingat ??? apa yang kau lepaskan dalam emergency roomm....? weeehhhh hehheheheh aku ketawa sampai ceq rasa sakit perut ko tau,.... sampai mengalirkan air mata... ahaahah lawak kejam di dalam emergency room.. ahahaha... abeh rosak peparu doktor tu.... eheheh.... kahh.kahhh.kahhh.... ermmm eh bau apa ni? ahahhahah ko ingat lagi tak..... ahahhahahha

atty's berkata...

kty penah naik ambulan pun 2 x je..

LayarLara berkata...

Perantau,
Nasib2laaa kalau untung sabut timbul.. kalau batu tenggelam.. aku antara dua le... kejap jadi batu kejap jadi sabut..

LayarLara berkata...

Ad,
Ohhh berlakon ye.. baru ku tahu..

Weh.. cam nak pengsan kanda panggil dinda masa tu... kanda teriak panggil KARIPAP!! KARIPAP!! buat deeeek je ye.. mementang misi cun cun belaka...

LayarLara berkata...

Shumerain,
ye.. akibatnya dorang just cuci je wound tu... tapi still bleeding. Tapi lepas one day dah skit jela... nanti sambung ehhh

LayarLara berkata...

Mamasofif,
terlalu banyak kejadian... hehehh sampai dah tak teringat...

LayarLara berkata...

NaturalSprit03,
yeee itu hadiah paling berharga untuk dorang sumer.. apa taknya.. aku tersadai dari jam 5 petang sampai kul 12 malam ok.

I'm suffer.. hungger..

Padan muka!!

LayarLara berkata...

Attys,
Tak mo naik lagi looooooooo

Ktys nak ke?? eheks..

Elyn berkata...

kak cite bg abih la.... tgh sedap leh plak nk blk hihih

owh hsptl gomen even name nyer ER.... mmg saya rase amik masa 1/2 jam / 30mnt kot nk attend patient. bkn saje2 ckp tau pasai sya pun penah msk ER kat HUKM. umak aii terbiar la daku keseorangan mengerang kesakitan..... bkn nk bg ubat ke dulu!!!! serik!!!!

kak sile abihkan cite anda ek!!!

LayarLara berkata...

Elyn,
heheheh.. tu le untung batu timbul, untung batu tenggelam jugaaa..