Ishhh... tak sabarnya nak buat pau weekend ni. Aku nak buat pau kaya, pau kelapa, pau kentang n pau kacang merah.
Malam tadi sudah siap Seri Kaya... malam ni aku nak cuba buat inti kacang merah...
Gula hangus + santan yang telah disejukkan, kendian di campurkan dengan kuning telur + tepung kastard |
Masak sehingga pekat |
Sapu kat roti.... dan ngap! |
Kalau letak kaler hijau, hijaulah jadinya... |
Okeh meh sini aku kongsi resepi membuat sri kaya.
Bahan2nya:-
2 cawan gula pasir
1/2 cawan air
400ml santan (aku guna 2 santan kotak harmoni yang setiap satu seberat 200ml)
2 sudu makan tepung kastard + 2 sudu makan air
5 biji kuning telur
sehelai daun pandan.
Cara-caranya:-
1. Hanguskan gula+1/2cawan air sehingga kekuningan.(Kalau nak dapat kaler cam gambo kat atas, sila hanguskan lagi sehingga warna agak keperangan, kalau korang nak letak kaler hijau, hanguskan gulanya sehingga sedikit kekuningan saja then letak kaler)
2. Masukkan santan dan kacau2 sehingga sebati. Tutup api dan kemudian sila sejukkan.
3. Setelah benar2 sejuk, masukkan 5 biji kuning telur, daun pandan dan bancuhan tepung kastard.
4. Hidupkan api dan kacau sehingga mendidih dan pekat. Sekian.
Pernah beli kaya yang dalam bekas jernih jual kat kedai tu? Kira-kira korang dapat 4 botol kayalah kalau ikut resepi ini.
Untuk lain-lain resepi silalah menjenguk ke Apa Di Dapur
7 ulasan:
wah....
kalo mcm nie tak yah beli lagi la kaya...
p/s:folo & BW..mehla jenguk belog ai..salam kenal!
noremy,
berganda penjimatan kalau buat kaya sendiri... hehhehe
P/s : i follooowwww...
sedapnye ..nyum2
tapi xpndai buat hehe
Qaseh,
Dun wori... just follow the instruction.. gerenti jadik!
nampak sedap lar kaya =D
nk mkan2
tq,da cube buat..mnjadi n nak buat lagik..hee..
terbaik
Catat Ulasan