18 Mac, 2008

Mudah bertambah mudah

Hari ini aku lambat sket masuk opis... kul 8.45 baru masuk. Bukan sebab aku ngelat/ngulau/tuang atau yang sewilayah ngannye ye.. Tapi sebab aku pergi daftar sekolah Danial untuk tahun 1, 2009.
Hem... tak susah pun.. just bagi surat beranak ori n tak ori, salinan elektrik n air, salinan ic parents, slip gaji n sediakan sampul surat 2 keping beralamat dan bersetem sendiri.
Usai mendaftar sambil drive ke opis aku menghayalkan diri aku.. Hem wife zaman ini tak sama cam wife zaman dulu kala.. apa tak nye...
Bil elektrik n air n astro====> isteri pergi bayo w/pun duit suami yang bagi, tapi moralnya tetap isteri yang beratur bagai... (tapi aku kekadang guna online je..)
Bayo cukai pintu n cukai tanah ====> isteri (duit isteri gak)
Hantar & ambil anak2 ====> isteri
Daftar skolah ====> isteri
Van tak ambil anak kat skolah ====> isteri
Anak sakit nak pi klinik ====> isteri
Ajar anak ngaji ====> isteri

Ajar anak kat rumah ====> isteri
Service kereta ====> isteri (dah tentu duit isteri gak)
Bayo duit rumah ====> aku gakle... duit aku gak
Bayo duit keta ====> isteri w/pun duit suami yang bagi, tapi dok melahu kat bank tu tetap isteri (menci tau.. asik tanya je.. dah pegi bayo ke?? ingat opis ni nenek aku punye eh... suka aku nak pegi bank bayo duit keta ko tu?)

Pegi maki hamun kat pej. lawyer ====> isteri
Tepon n sound cikgi pasal uniform skolah tak dapat ====> isteri
Pegi bayar maintainance rumah====> isteri
Masak kat rumah ====> isteri gak
Basuh baju ====> usahasama isteri n mesin
Sidai baju n lipat baju ====> suami... hehahahhehehehh..
Hem... ini adalah dari pengalaman aku sendiri... kowang2 kat luar sana aku tak tau le... Sebab apa eh perkara ini berlaku pada aku?? Sebabnya aku pandai drive... sebabnya aku bekerja... Nasib le ujung2 tu ada selit tenaga laki aku..
Aku tak kesah kalau kene buat mende2 tu.. tapi satu je yang ku mintak kat laki aku ni... jangan dok asik tepon n tanya ... "dokumen danial nak skolah dah siap?", "stem dah beli belum?", "bila nak pi daftar Danial?", " Dah daftar Danial ke?"... "bil dah bayo?", "duit keta dah bayo?".. bosan ok.
En. AbangSayang.. kalau anda tu dah tak available nak buat mende2 ni semua... tolong zip n tutup mulut... jangan dok kepoh2.. aku tau apa aku nak buat eh... dah le tak available nak buat, tapi maksa2 suh buat cepat... adakah saya ini isteri/ibu atau orang gaji/orang suruhan?? Tak suka tau orang paksa2... ada kudrat.. ada masa insyaAllah ye, everything settle.. Kang aku mintak upah kang.. haaa nak bayo??
Cita lain plak.. semalam Kristal tido agak lewat.. dekat kul 12 gitu. Sambil nak layan biji mata kristal dia suh buka tv cita kartun. Aku pun buka tv cita kartun alar... yang sepasang suami isteri tua ada bela anjing.. kira anjing dia tu penyelamatlah.. sebab ada aje malapetaka yang melanda laki bini tua tu... Mata aku ngantuk dah time tu... dah terpejam2.. tapi mulut kristal kalo tengok tv memang takleh senyap.. geram aku....
Kristal : mak napa cacing tu makan nenek?
Mak : cacing tu lapo...ZzzzZZzz
Kristal : Napa cacing tu lapo?
Mak : ZzzZzz.. sebab cacing tu belum makan..
Kristal : Napa cacing tu belum makan?
Mak : Sebab dia takde mende nak makan..ZzzZzzz..
Kristal : Habis napa lapo dia makan nenek?
Mak : Sebab cacing tu lapo..ZzzzzZzz...
Kristal : Napa cacing tu lapo?
Mak : Sebab cacing belum makan..Zzz..Zzzz...
Kristal : Napa cacing tu belum makan?
Mak : ZzzzZzzzzZZzzzZZZzz (Aku malas dah nak jawab)
Kristal : Mak napa mak tak layan Kristal?? Kristal takde kawan...
Mak : ZzzzzZZzzz (pura2 tak dengo.. ada rasa aku nak simbah je budak ni ngan air satu baldi..)
Kesudahannya aku dah tak sadar apa yang berlaku... tau2 AbangSayang tanya napa tido depan TV sorang2... kong asom sungguh....


Petang semalam aku goreng talapia yang AbangSayang dapat


Hadiah dari AbangSayang untuk Danial. Memula AbangSayang nak belikan PS, tapi aku tak bagi, sebab tak sesuai untuk umur Danial. Kalau yang ini nak handle mudah, tak complicated sangat.


Ni tengah seronok main... yang tungging nampak punggung tu Kristal...

4 ulasan:

ad berkata...

tetiba teringat plak iklan petronas yang time raya lepas..pasal si anak 10 kali tanya, burung apa tu abah..burung murai..burung apa(BA)? (BA)?murai..(BA)?murai..(BA)? murai..

mgkn si kristal tu nak uji ko la tu kak lara!!!

(jenuh plak nak menaip)

LayarLara Legendary Of Journey berkata...

aku pun pk cam tu gak... heheh sekali dua aku larat nak jawab.. bila berkali2... aku dah jadi nak hempuk je..hehehhehh memang peringkat nak besarlah Ad... banyak beno tanyaa

PuteriSatu berkata...

sebab tu syurga kat bawah tapak kaki ibu kot yek...sebab seme isteri buat kot ye...

Alaaa aku pun sama gak...cuma kadang-kadang je ...itula makna berumahtangga kena ada tolak dan ansur...tak boleh berkira sangat kan...klu seme benda letak atas tanggungjawab suami..tak terpikul kot...

apapun....aku nak sikit ikan talapia tu...sedapnye...lapar perut aku...

LayarLara Legendary Of Journey berkata...

Puteri... ko nak eh?? dah tinggal tulang je le... ekekkekek