16 Februari, 2009

Membakar Kalori

Walaupun aku tak pernah tersenarai dalam pertandingan sengit KANCIL IDOL kelolaan kawan2 mama yang sangat panas itu... namun aku tatap gak menyibokkan diri untuk sama2 merasakan kehangatannya..

So hari Sabtu pagi sesudah Subuh aku bersiap2 untuk membuat aktiviti membakar kalori.

Yang tak bestnya time aku nak keluar, time tu jugaklah AbangSayang hulur Zara, sakit perutlah, nak masuk toiletla... hisss.. aku baru je nak bermula AbangSayang dah bagi ujian ok.

Dekat 10 minit aku tunggu AbangSayang menyetelkan qadak hajatnya namun tiada tanda2 yang dia akan segera keluar dari toilet.

Aku amek stroller, letak Zara dalam stroller, Kristal pun aku boh gak dalam stroller. Danial plak melampaulah kalau aku boh dia dalam stroller gak.

Maka selepas memanggakan pintu segala aku pun menyirnakan diri berlari2 anak sambil menyorong stroller.

Pelik?? Kat Mesia ni mesti pelik sket pemandangan ini, tapi kalau kat ober the sea mat salleh memang sorong anak sambil jog. Tapi ada special stroller.

Haku fedulikk hapa!! Ini sumer bukan kekangan untuk aku berjogging ok.

Zara n Kristal bukan main lagi suka aku menolak stroller sambil berlari2 anak. Danial pun follow je.. Aku pusing dari stroke 6 membawak ke stroke 3. Jauh tu.. aku pun tak sangka ok... selepas membuat satu pusingan, aku singgah plak ke tasek.

Wahhh aku sukaa sebab ramai jugak yang berjogging kat tasek. Pokok hijau2 merimbun.. sangat bagus untuk mata Kristal.

Eh.. elok sampai tasek, aku nampak AbangSayang pun tiba kat tasek gak. Ngan keta ok.. Ha.. tu laaa.. ingat bawak anak2 tak bleh joging ke?? Tengoklaaa sapa I... Iron lady ok...

Pagi2 jog sangat sedappp sejukkk..

Sunday pun aku jog gak, tapi kali ini aku tak bawa Zara, sebab dia masih tido. So aku jog bertiga saja... Kristal jog ngan beskal. Seronok ngan budak2 ni sambil jog sambil ketawa2. Aku rasa ini pun leh merapatkan lagi sistem kekeluargaan. Lebih mesra..

Sunday AbangSayang tak ngikut pun dia dok rumah saja berjoging ngan Zara..

Lepas habis pusingan stroke 6 & 3, kita orang pusing kat tasik lagi...

Kuar dari kawasan tasik tu dalam kul 8.15 pagi. Haa korang bleh bayangkan aku kuar kul berapa coz kul 8.15 aku dah settle.. Time balik tu si Danial bawak beskal, si Kristal plak aku dukung.. leceh betul lah minah ni..

Waa.. aku rasa dua hari aku jogging sudah berjuta2 kalori aku terbakar ok... (rasa aje.. )

Hari ini pulak aku pose... Ohh semoga aku dapat bertahan hingga ke waktu berbuka. Dugaan sangat hebat.... Pepagi aku dah rasa lapar... Takpe.. harap2 semangat ku ini akan kekal dan memberikan pulangan yang sangat memberansangkan... Amin.. (woiii aminkan tauuu)

10 ulasan:

Ad berkata...

suka tak aiskrim magnum yg sgt lazat.nak2 bila gigitan pertama tu kene coklat dia...bunyi.'klik', tanda dia patah dgn nikmta.pastu yg vanila icekrim dia sgt lembut tetapi tajam kat hujung lidah.nikmat makan bila kemam dan hembus sedikit nafas sejuk..mmmm

sedapnya..

apa kata plak ayam goreng di McD yang ranggup dan pedas.Dgn sos cili yg sgt enak, dan juga disertakan dgn McFlurry..mmm

(haa..terganggula posa kanda rini)..sila ke kaunter aiskrim sekarang yer

naturalspirit03 berkata...

hermm.. jogging 3 km.. setitik peluhpun tak kuarrr... bila nak masuk gym balikkkkk....???? khamis ni okek karrrr? esok takbleh.. banyak appmnt...

padanla ko tak datang umah.. upernyer ko penat berjoging ek... ehehhe sedap tak lauk sardin yang ceq masak semalam? ingat pagi tadi nak repeat cicah roti.. tapi.. tinggalll bekas jewwwww huhuhuhu.... apa nak buat... quaker oat jer laaa.... dah la tak mau komen banyak2.. hati lagi bersedih nehh... sedih woooo.... sedihhhh...sedihhhh...huwaa... sedihhh... sedihnyerrr..... huhuu....

eya berkata...

wah..rajinnye bako kalori..pose plak rini,hebat.

'bile la kite nk ganti pose nih..asek nnt..nnt..nnt..'

kHairie berkata...

ade beza ke? hehehehehehe :p

LayarLara berkata...

Ad,
Magnum = Calories 257.1 (Kj 1,079.8) Total Fat 15.5g, Sat Fat 11.2g, Total Carbs 26.7g, Dietary Fibers 0.7g, Sugars 23.2g, Protein 3.4g KANDA TAK HINGIN OK (ohhh azabnye..)

KFC, Chicken Wing, Hot & Spicy =
Calories 211 (Kj 886.2), Total Fat 15g, Sat Fat 4g, Total Carbs 9g, dietary Fibers 0g, Sugars 0g, Protein 10g. OHHH TIDAKKKKKK..

Sadap UUUU.. keh..keh..keh..keh

LayarLara berkata...

natural,
Hari Khamis blehlaaa... hari jumaat kita badminton yek...

Le.. ko tak perasan ke aku langsung tak makan lauk sardin ko.

SARDIN = Calories 142.1 (Kj.596.82), Total fat 6.9gm Sat Fat 2.64g, Total Carbs 0g, Dieatary Fibers 0g, Sugars 0g, Proteion 20g.

Sudahlah.. yang sudah tu sudah... bawak bertenang... 1 pergi 10 mai tauuu!!

LayarLara berkata...

Eiya,
Ini usaha bermatian2 ni... disamping memberi rehat pada usus dan tali perut... hehehhe

LayarLara berkata...

Kerrie,
Ohh mementang badan ko cantekk ko pakat gelak kat aku yek... sabo.. sabo... tarik napas..

Nanti aku dah jadi macam angelina jolie baru kau tau!!

PerantauSepi1306 berkata...

wuhoooooo seminggu leh turun seploh kilo camni.. cayalah ;D

Ad berkata...

wah..tetap tahu kalori magnum kan!!!!!...haruslaa time check kalori tu sambil ngapp2