22 April, 2009

UDA : Ingin Kembali

Tarikh : 21 April 2009

Lokasi : KFC Taman Universiti

Waktu : 8.30 malam

Trutt!! Trutt!! Aku tengok.. eikk no sapa plak ni..

Hello... Helloo... Aku dengar suara orang di sebelah sana Cik Atie!..

Aku balas Hello..hello.. tapi dia tak dengar suara aku...

Then dia call lagi... adalah dalam 3 kali.. tapi he still cant read me..

AbangSayang tanya... Sapa??

Aku reply.. UDA!

AbangSayang tinggal hp dia dalam keta... so.. aku pun sambung makan2.. tolong si Zara buat serak... wahh ngan kristal menumpahkan air milo.... Aku suka pegi kfc kat taman u sebab dia ada dua level... level atas privacy sket... sesuai untuk orang berkeluarga cam aku... yang angkatan tentera aku pasti meninggalkan kesan dan bukti WE WAS HERE...

Abis makan dan buat serak, masuk keta... then.. AbangSayang tengok ada 3 miss call dari UDA. Apa hal plaknye..

Suddenly tepon bunyik lagi... antara perbualan AbangSayang ngan UDA..

BR : Ha... Uda..

UDA : Cik Aman, Cik Atie masih belajar jahit lagi ke?

BR : Habis uda asik lari2 je... Cik Atie pun tak pergila..

Pastu.. AbangSayang past telepon pada aku..

UDA : Hello.. Napa tadi Uda tepon Cik Atie tak cakap??

Aku : Uda tak dengar suara Cik Atie agaknya... Cik Atie dengar suara Uda..

UDA : Hehehe.. Cik Atie belajar jahit lagi ke??

Aku : Taklah stop dulu... takde kawan (alasannnnnn)

UDA : Budak2 apa khabar?

Aku : Budak2 sihat.. cuma Zara je dah makin susut... ni baru ok. Baru ni dia dapat sesuaikan ngan orang yang jaga.

UDA : Budak2 sapa jaga?

Aku : Alar orang yang rumah hujung tu...

UDA : Em.. kalau macam tu UDA nak masuk balik.. Uda nak hilangkan diri 2 tahun.. jangan cakap sesiapa..

Aku : Bila UDA nak masuk?

UDA : Terpulanglah, kalau Cik Atie amek Uda besok, besok jugaklah Uda start.

Hold the perbualan n tanya AbangSayang

Aku : Ayah.. bleh amek UDA esok?

BR : Nanti bincang..

Cont semula perbualan

UDA : Cik Atie, bleh call no. Uda yang lama tu tak..

Aku : Ok nanti sampai rumah Cik Atie call semula.

UDA : Ok.. bye.

Korang... aku tak tau kenapa aku terus aje setuju UDA nak kembali. Adakah aku ini tak pernah serik?? Dulu bukan main lagi aku maki2 segala... Yang benarnya aku ni pemaaf dan mudah melupakan kesilapan orang.

Sampai rumah aku suruh AbangSayang aje yang call UDA. Tapi sebelum tu kami berbincang dulu. Secara jujurnya aku cakap ngan AbangSayang, aku memang suka Uda stay n jaga budak2. Budak2 mesti seronok kat rumah sendiri.. tapi ada negatifnya...

1. Kristal akan suka2 panjat pagar main kat luar.

2. Danial akan tertekan sebab hari2 bergaduh ngan UDA.

3. Kristal bebas buat apa saja nak sekolah atau tidak. Nak mandi atau tidak.

4. Danial terpaksa tido kat hall sebab Uda take over bilik dia, w/pun aku dah sediakan bilik untuk Uda, dia tetap nak tido bilik Danial. Sebabnya bilik Danial ada TV.

5. Kristal akan mengalami peristiwa2 yang pelik. Sebab semua peristiwa pelik berlaku bila Uda stay ngan kita orang (Uda ni ada memakai something gaknye). Skang ni Kristal ok..

Slalunya bila aku balik Zara aje yang cantik.. Kristal selekeh.. tak mandi. Biasanya dia dah dok depan tembok rumah ngan muka melengas.

Kebiasaannya kalau Zara tido, Uda akan ikut follow tido. W/pun dah ingatkan suruh kunci pintu, tapi budak2 still boleh kuar mandi hujan. Sampai kene demam panas si Kristal. Bila tanya kat UDA, dia kata dia malas budak2 bising2 dalam rumah. Ada satu ketika dia tido ngan Zara dalam bilik n kunci. Tinggallah kristal kat hall sorang2.

Isk.. sebenarnya aku suka dia stay kat rumah, aku boleh butakan mata aje ngan apa yang berlaku... kalau Uda ada, at least aku ada teman untuk berbual tentang hal2 berkaitan pompuan, w/pun sebenarnya dia adalah dua alam...

Tapi kita ikuti pula pendapat AbangSayang..

1. W/pun dia macam pompuan.. tapi dia still lelaki. (Ini maknanya AbangSayang takut kene tangkap khalwat ngan uda... hahahhahah)

2. AbangSayang cakap, dia dah bagi banyak peluang pada Uda, banyak kelonggaran.. nak duit tetiap minggu... ikut suka nak datang bila... tapi Uda mensia2kan kebaikan yang telah diberi.

3. AbangSayang cakap, skang ni Uda mesti tengah ada problem ngan family dia, jobless dah tu takde tempat nak pergi, tu pasal dia nak stay ngan we all semula. Tapi once problem dia dah settle dia akan ulangi semula apa yang dia buat dulu... (Yang ni memang aku perasan)

4. AbangSayang masih marah sebab masa kes haritu, Kak Ngah dah hantar Uda Ke Kangkar Pulai, tapi Uda bleh keluar plak ngan member dia n janji akan datang sendiri ke rumah we all, tapi tak sampai2.

5. Masa last time AbangSayang call Uda tanya cemana kesudahannya, adakah masih nak berkhidmat ngan kita orang lagi atau tak... Uda cakap dia tak nak, coz dia dah ada kerja lain.

5. AbangSayang tak tau nak cakap apa ngan Kak Sal. Masa susah mintak tolong ngan dia sangat2 untuk jaga budak2.. takkan tetiba bila Uda ada nak stop ngan dia. Harus menjadi buah mulut orang. Lagi plak Zara pun cam dah bleh sesuaikan diri ngan Kak Sal.

Secara keseluruhannya Uda hanya menjadikan we all platform untuk dia melarikan diri dari segala masalah dia.

Sampai pagi ni AbangSayang masih lagi tak tepon Uda. Tapi aku dah pesan ngan AbangSayang supaya call Uda. Jangan biar Uda tertunggu2. Dan pada aku, kalau Uda nak stay ngan we all aku tak kesah. Tapi NO menjaga budak2. Means dia kene bekerja... pagi keluar saing we all n petang balik. No dok relax kat rumah. Tapi pendapat aku tak diterima oleh AbangSayang.

5 ulasan:

atty's berkata...

salam..kty suka idea cik abg..tuh.

Shumierain berkata...

bkn niat nak ajar akak jd kijam tp segala fakta yg cik abg akak bentangkan 2 ade byk benarnya..sy nampak ade byk keburukan dari kebaikan..

okehh..sekian..terima kasih

cik ienn berkata...

a'ah la.. cam betul je apa cik abg akak cakap. mana tau ada motif terpendam si uda tu.

*ampun uda, aku menuduh negatif kat ko

LayarLara berkata...

Shiumerain & Cik Einn
time kasih le bebanyak atas nasihat ko tu... akan aku junjung di atas batu jemala ku ini...

Ad berkata...

afundi keluar-masuk-keluar