22 Mei, 2009

Ghazal Time

Cam biasa malam ni aku ada training ghazal. Ok buat ketika ini kami berlatih untuk lagu pembuka, Sri Mersing, Bukit Kesenangan, Pak Ngah Balik, Dia Datang dan lagu penutup.


Dalam banyak2 lagu tu aku suka lagu Dia Datang.

Bila join training ghazal ni aku pun terfeel like orang2 tua key. Sebabnya dah nama pun ghazal... korang rasa ada ke anak2 muda yang minat ngan ghazal? dorang lagi minat muzik2 indie.. Aku?? aku jenis tak kesah.. nak suruh aku jadi tua pun bleh.. nak suruh aku jadi muda pun lagi bleh..


Tapi sore aku sangat tak sedap ok untuk menyanyi ghazal. See aku jenis yang sedar diri ok.. Sore perlu nyaring.. Sore aku bleh masuk kalau lagu asli. Lagu nasyid... hehehhe y??? wehh dont think clear water no boya haaaa.... dulu aku johan kumpulan nasyid tau.. vokalis lagik... dan aku pun join kumpulan koir. Sangat skema kan??


Ohhh sangat mengimbau nostalgik... wokeh meh aku bawak korang melihat keadaan di tempat aku berlatih ghazal.


Aku amek gambo sesket je... jadilaaaaa


Kekadang orangnya ramai... kekadang orangnya sedikit. Memasing ada komitmen maklumlah memasing bekerja. Last week aku tak join coz aku pi Melaka...

Ok kalau korang nampak mana2 yang muda2 tu adalah golongan pelapis.. means orang2 atau muka2 baru. Yg baju biru belang2 tu kalau korang tengok dia main perghhhh cam aku nak ketuk2 je jari dia. begitu lincah skali. Yang dok sebelah dia tu budak baru. Pakcik yang macam nak tido baju merah tu tenaga pengajar biola... bukan bonggo...

Okeh ini dia penyanyi yang tudung putih ada tompok kuning. Nama dia faizah. Haa nampak makcik yang tudung cokelat kat belakang tu... Sore makcik tu sangat superb n power k... kalau aku suruh makcik tu duduk kat belakang langsir n nyanyi gerenti korang takkan percaya bahawa makcik itulah empunya suara... meleleh!.. Yang baju pink tu tukang sebok je. Selain menyanyi kekadang faizah ni cuba2 gak nak main tamborin atau marakas. Tapi selalunya berakhir ngan jelingan makcik tudung cokelat atau pun peralatan yang dimain itu dirampas oleh makcik tudung cokelat. Sebab dia main tah apa apa je... lari tempo.

Ini pakcik yang tukang main tabla. Dia pun orang baru, tapi takdelah sebaru aku... dia kira dah expertlah.. w/pun kekadang ada gak dia kene marah ngan makcik yang tudung cokelat tu. Makcik tu sumer mende dia bleh main.


Okeh yang baju biru ni tenaga pengajar untuk gambos n guitar. Budak baju itam tu dia dah terer main guitar, so dia choose untuk main gambus. Nampak senang tapi sukar.

Betaraguru sedang cuba untuk main mende alah tu... cesss time2 ni aku bleh lupa plak nama dia. Memula aku minat sangat nak main mendealah tu.. tapi pasal jari aku pendek2 n kontot2 yang aku warisi dari bapak aku.. so.. lupakanlah.. *AKU DAH INGAT NAMA ALAT TU AKORDIAN

Haaa inilah marakas... aku main mende alah ini. Korang nampak senang je kan cam goncang2 je... tapi dalam sumer2 orang yang ada... hanya aku je yang pandai bermain marakas... yang lelain tu sumer kalau suruh guna... keparit.... soo.. not eberibodi talented ok... makcik tudung cokelat tu korang jangan kiralaaaa dia sumer mende pandai..

27 ulasan:

Elyn berkata...

hiks aku suh main gendang pun keparit kot lalaalal

marakas ni bunyi cam bonggo ko??? ekekek

atty's berkata...

bagus ar masih ade kekal kan tradisi..

LiNda berkata...

wah, tahniahlah yekkk.

Aku kan kalu main bendalah yang ko main tuh, apa ke namanya ? MARAKAS.. sure kakak tudung cekelat tuh suh aku balik dan jangan datang-datang lagikk.

neezareef berkata...

jiran sy pn seminggu 2-3x prektis
dulu mmg ghazal.pstu up sket zapin..pstu skang siap dah tambah instrument gitar..trus up lagu2 60an plak..adehhhh

panca delima berkata...

hmmm...seronok gak ngimbau kenangan lama...Tapi bab nyanyi ghazal nih mmg org yang betul2 berbakat jek leh nyanyi.

pu3bunian berkata...

mahal ke bayaran utk belajar nih

mesayu kirana berkata...

semangat tul betaraguru

LayarLara berkata...

Elyn,
Ternyata ko failed!!! Mana ada marakas bunyi cam bonggo...

LayarLara berkata...

attys,
well gitulaaaa... tapi ramai kurang minat..

LayarLara berkata...

Linda,
Daripada aku ketawa guling tengok makcik tudung cekelat halau ko baik ko jangan datang langsung.. hehehheheheheh... just joke ok!

LayarLara berkata...

neeza,
ko dok mana?? jejangan aku jiran ko yang ko maksudkan tak??? heheheh

LayarLara berkata...

pancadelima, mesayukirana, puteri bunian,

Aku tau ko orang yang sama...

Tiada bayaran dikenakan..jom lah!!

Welkam to the club!

mesayu kirana berkata...

layar..nak testing jek nih..jgn mare eh

nasazfrog... berkata...

SIS APE NAME BENDA YANG SIS LUPE TUH,, ADA JUAL LAGIK TAK KAT JB NI,, PUAS CARIK TAK DE LAH,,, AYAH DEN NAK BONA BOLI,,, NANTI KASIK TAU K..

suhaila-ab berkata...

skali ko artis daaaa....aku kagum!

Shumierain berkata...

marakas name menatang 2..xpenah tau pun..nape makcik yg tudung cokelat 2 asik marah jer..biase la tgh belaje, of course xpandai lg sumbeng..

LiNda berkata...

tuan umah.. mintak kebenaran add link n3 ini dlm post kita ekkk.

tq

Adiwarnatasya berkata...

Kanda,
I like Ghazal...
Kalau diberi peluang nak belajar juga:)

LayarLara berkata...

Nazas,
Mende tu nama dia AKORDIAN, mende tu ada lagi jual kat JB ni...

LayarLara berkata...

Suhaila..
Ko ni buat aku feeling glamerz lah plak... ohhh i loike...

LayarLara berkata...

Mesayu,
Berapa banyak nak testing pun ikut suka hati laaaa

LayarLara berkata...

Shiumerain,
Hehheheh marakas... bunyi cam merakas.. aku pun tak pasti mana dorang dapat nama ni...

Biasalah makcik tudung cokelat tu dah menopos...

LayarLara berkata...

Linda,
sila..sila.. jangan memalu...

LayarLara berkata...

Adiwarna,
Dinda pun nak merasa kene marah ngan makcik tudung cokelat ke?? ekekkekek...

Adiwarnatasya berkata...

Kanda,
Mak cik tu garang ke?
Kalu belajar kena marah no hal kanda.Dinda rela...heheheiii

LayarLara berkata...

Adiwarna,
Ekcelli... tak kenal maka tak cinta!

naturalspirit03 berkata...

ehehhe... gazal ni... haritu aku memang tak berminat langsung nak join .. tapiiii pasal mak begging sangat suh aku masuk... ganti budak yang main kotak akordian tu... aku pun pi lahhh sebab mak yang request... xbleh ingkar.. nanti jadik derhaka lak... okaylah mak.. evriting i do i do it for... i dedicated this song to my lovely mother... Seri Mersing ehehheh 1st time main ingatkan sama jer macam main keyboard... sekali tu lain lak.. kena jaga kipas.. kalau tak mengipas.. ttak kuarlah bunyik dia... tapi... kalau dah semangat tu dtg... ehhehe anything can do... huhuhu.... tapi cikgu dia cinonet lak... segan ek... ko main marakas senang beb... goncang jer... rugi.. kalau tau aku masuk dari dulu lagi.. ermmm tapi kita kan kembar.. ko main seblah aku main seblah leh tak ???? errmm??? leh tak?