26 Disember, 2010

Ayam Goreng Ketumbar


 

Bahan2:-
1 ekor ayam
Minyak masak untuk menggoreng
Bahan2 untuk perap bersama ayam:-
1 sudu makan ketumbar
10 biji lada hitam
10 biji lada putih (lada sulah)
5 ulas bawang putih
2 inci kunyit hidup

Garam secukup rasa
1 senduk Tepung gandum
Setengah senduk Tepung jagung


Caranya:-
1.            Bersihkan ayam kemudian ditoskan.
2.            Tumbuk/blender semua bahan2 perap
3.            Gaulkan bahan2 yang telah ditumbuk/blender, letakkan garam mengikut citarasa.
4.            Last sekali gaulkan dengan tepung gandum dan tepung jagung sehingga merata.
5.            Perap selama 30 minit dan kemudian bolehlah digoreng.


Untuk resepi yang lelainnya, sila klik2 disini ye.






Tiada ulasan: