06 Januari, 2011

HighCourt

Tarikh asal AbangSayang naik court adalah 27 Disember last year... tapi pasal mahmakah dok sibuk pindah n punggah barang, maka ditunda pada 4/1/2011.

Mulanya aku memang malas nak ikut laki aku ni pegi highcourt, aku lebih teruja nak mengendap si Kristal n Danial, maklumlah baru 2 hari naik persekolahan kan.  Perasaan menjakun aku nak saksikan telatah anak2 aku masih lagi bersisa.

Tapi aku pk dok pk dok pk, kang kata aku tak support dia plak.  Support sangatlah kannnn...

Cehhh konon kehadiran aku nak bagi dia kuat semangatlaaaa... padehal bukan kes hukuman gantung ke apa... just saman finance je.  Takpelah, ikut je laaaa.. baru lah aku rasa cam penting sket kehadiran aku kat sisi dia kan.. hahahhahahahahah

Sampai sana jam 8.15 pagi.  So ada 15 minit lagi.  Mahkamah baru, tempat baru, pusing keliling kita orang nak tentukan mana satu kamar mahkamah yang kita orang nak masuk ni.  Pening... tengok sivil.. tengok sesyen... ishhh bukan aku biasa ngan perkataan2 tu... sivik tu pernah lah.

Lepas dah pusing2 n pening2 kepala sampai jam 9 pagi, barulah kita orang masuk ke tempat pengadilan yang sebenar2nya.  Memang tak cam tau kamar mahkamah tu, kat luar pintu tu tak tulis pape pun.  Skali bukak pintu, mak aiii dah penuh ngan orang.

Memula aku decide nak dok luar je.  Tapi bila pk2 kang berejam plak aku mematung kat luar.  Baik aku masuk.  Nasib ada tempat kosong.  Tapi tak dapat dok sebelah AbangSayang, dapat dok belakang dia.

Disebabkan ramai yang datang sebab tarikh yang bertunda2, kekecohan berlaku.  Ada yang lawyer ada, tapi tertuduh takde.. ada yang tertuduh ada, tapi lawyer takde.  Ada one moment tu... sorang tertuduh teriak kekuat nama lawyer dia, sebab dia pun tak kenal lawyer dia yang mana... dia sebut BAN CHAI HONG!.. Tapi takde sorang lawyer pun menyahut... pastu dia buat lawak plak SAM MU HONG!  OH SAM MU HONG PUN TAKDE.  Terus orang tu keluar.  Cam nak pecah perut aku ketawa, otomatik ok aku terketawa.  Sam Mu Hong tu bukan ke pelakon china?

Masa dok terpusing2 tu sempatlah kami suami isteri bincang, nak membayar hutang itu sebulan berapa RM.  Pk punye pk, laki aku cakap, okehlah bayarlah sebulan RM100.  Takdelah terbeban sangat. Tetiba masa hakim panggil.  Elok je laki aku cakap SAYA HANYA MAMPU RM50 SEBULAN.  Terus aku kat belakang ni cam... HUH????? Ko biar betul bang... berapa tahun nak habis itu... mau2 40 tahun baru habis.  Perghhhh laki aku skang ni 42... means 82... kalau panjang umurlaaaa.

Hahahahah sian korang eh... punyelah nak tau apa keputusan highcourt ni... terpaksa plak baca berjela2...

Tengoklah, kalau ada duit maybe kita orang settlekan hutang tu dengan kadar segera.  Sebabnya selagi tak settle nanti nama kita orang blacklist.  Tak bleh nak buat itu tak bleh nak buat ini.... Padehal baru je kita orang bincang nak carik rumah lain.... Laki aku cakap ngan aku nak beli rumah lain, kali ni nak dua tingkat plak.. terus aku senyum sampai telinga... takpe bang.. nak beli rumah lagi satu, saya izikannnnn sesangat... suke!.. Tapi jangan plak abang nak beli orang rumah lagi satu.... haaaaaaa tak sempat sebut pisang karang... Eh!.....






4 ulasan:

atty's berkata...

hehehe..takpe..rm50 tu mcm tak beban sangat kira nya tak terikat,kalau ada lebih leh je bayar lebih janji jgn kurang dr rm50

Tanpa Nama berkata...

sammi hong kanda..tu baru pelakon..

umah lama dah jual?

Tanpa Nama berkata...

sammi hong kanda..tu baru pelakon..

umah lama dah jual?

LayarLara berkata...

Tanpa Nama,
ohhh sammi... rumah kangkar tu belum jual lagi... tapi dah ada 2 orang buyer yang sedang berlawan rege.. hehhehe...