Okey.. kita layan bahan-bahan untuk membuat lempeng pisang ye.
Bahan2:-
Satu cawan pisang
Satu cawan setengah tepung gandum
Satu biji telur
Gula pasir (ikut suka)
Air setengah cawan
Minyak masak
Cara:-
1.Blender/tumbuk pisang sehingga hancur
2. Masukkan gula then blend lagi. Gulanya mengikut cita rasa anda, kalau nak potong kaki cepat... banyak lah sket taruk gulanya.
3.Tuang ke dalam mangkuk, dan masukkan tepung. Kacau sehingga sebati.
4. Pecahkan telur dan kacau2 adunan.
5. Jika adunan keras, bolehlah masukkan air.
6. Panaskan kuali leper.
7. Ratakan sedikit minyak.
8. Letak 3 sudu adunan dan ratakan sehingga ianya menjadi bulat dan lepar.
Selamat menjamu selera..!
Untuk resepi yang lelain silalah klik disini ye.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan