22 Oktober, 2007

Back again...

Ya... beginilah keadaannya setelah 11 hari meninggalkan pejabat. Toye... sakit M.... tak bersemangat.... memacam lagi lah..

Nak cita apa eh? Cita raya?? Huh... bengang je... gambo2 raya yang aku ambil pakai pda hampeh ku ini telah di deletekan oleh tangan cik crystal yang comel ittuuu.... arggh tension tau... gambo yang ayu, sopan dan penuh santun ku juga telah terdelete sama sekali...

Takpelah... meh role back time w/pun takde gambo, korang baca ajelah..

Malam raya
Biasanya malam raya aku akan tolong memasak dia kedua2 buah rumah (my mom n MIL), tapi disebabkan tahun ini aku telah ter'uwek2', maka aku tak tolong pun kat rumah MIL, lagi pun adik ipar aku ada kat situ, dia n family dah duduk ngan MIL, so aku tak risau sangatlah. Aku cuma tolong kupas2 bawang dan segala perabah yang nak di masak... dan aku juga telah memasak lauk kurma ayam kampung. W/pun dok area taman, tapi menu kitaorang ayam kampung tauuuu.... Aku tak tolong kemas pun sebab aku rasa letih dan perut aku dah rasa sakit... renyah... so i need a rest. Aku berenti basuh pinggan dan melabuhkan badan ku yang empuk ke kerusi yang empuk... Sedar2 AbangSayang dah tepuk ajak balik rumah, masa tu dah kul 1 am. AbangSayang ni memang payah betul nak ajak tido Skudai. Bukan rumah mak aku je, rumah mak dia pun dia tak mau tido.. pernah dah tido kat umah MIL tetiba kul 3 pagi dia ajak balik rumah gak.... apa raaaa... nasib rumah takdelah jauh sangat 20 minit je naik keta... kalau jauh berejam mau hazab aku...

Raya pertama
Okey kali ini kami telah memilih biru air sebagai tema. Haruslah kelihatan bergaya bukan (maaf tiada bukti disini) bila mom n daughter pakai baju yang bermanik2 biru n silver... ohhh sungguh class sekali... Pagi tu kami telah 'pulang' ke Skudai hehehehhehh rumah MIL ngan mak aku tak jauh, jalan aje lain2 so... pada pagi ittuuuu kami dapatlah meluangkan masa untuk kedua2 belah keluarga. Ha... tu le... lengkali cari pasangan yang dekat2 cam aku, biar korang hangin satu badan boring tak hingat... orang sumer balik kampung korang balik taman... sumer batu2 belaka... takde papan2... tak best laaaaa....

Lepas bermaaf2an belaka (bab ni eden memang tangkap leleh beb....) kami pun menuju ke rumah makcik aku kat Kampung Bakar Batu. Satu rumah aje sampai petang sebab yang lelain tu takde balik kampung.

Raya Kedua
Kali ini aku sangatlah sempoinya. Hanya berbaju kurung berbunga biru n selendan di kepala... dah takde tudung datuk kay ke... datuk m ke... Nak bersiap pun aku maleh dok ada, apa kerenah orang kat 'dalam' ni pun aku tak tau... Kami akan ke Pontian secara berkumpulan... konvoi gitu.. Sebelum ke Pontian, kakak2 ipar + adik ipar + MIL dan anak saudara belah suami nak beraya rumah aku dulu... aku tanya AbangSayang, nak masak apa... tetiba AbangSayang cakap "makan kuih raya aje dahlah.... lagipun kita nak keluar kan"... huk allo... tak dapatlah aku nak tunjuk skill memasak aku... takblehlah aku nak riak ngan air tangan aku... hahahah... korang ingat aku baik sangat??? perghhh aku sangat2 setuju ngan cadangan AbangSayang ok... hehehheheh. Yang ni anak aku sukalaaa sebabnya sini sumer rumah kampung. Baru dorang terasa balik kampung. Penat beb dari pagi sampaile jejak magrib tu pun tak habis lagi, ada dua rumah yang kami terpaksa lupakan.

Raya Ketiga
Kul 7.45 pagi aku tengah berlengkar kat sette... buat keje rumah sket dah duduk.. almaklum ajelah kalau berbadan satu setengah ni, melayankan badan, tekak, sumer lesu2 belaka. Skali tu adik aku call nak datang umah kul 10.00 pagi. 3 kuarga termasuk mak ayah aku n mak penakan aku yang didatangkan khas dari Batu Gajah, Perak. Aku pegi kedai, korang paham ajelah, suasana rayakan.. apa je yang ada kat kedai tu?? Aku beli je daging kotak... haaa amik ko... aku buat mi kari aje... jadiklaaaaaa...sapa suruh tak cakap awal2, kalau idak bolehlah lontong kering ke... nasi minyak ke.... haaa makan ajelah... dah rezeki korang kan..

Raya-raya yang seterusnya aku just pegi umah adik beradik aku aje.... Hahaha yang lawaknya aku sampai aje rumah kakak aku, dia dah halau aku balik. Sebabnya aku just pakai t-shirt and track aje.. hehheheh. Aku tak larat nak bersiap2...hehehe senang cerita keadaan ku ketika ini amat serembih ok.... Dan hari2 yang lain, ada yang aku kat umah aku, ada yang kat umah mak aku coz menolong dia memasak, biasanya sepupu sepapat ni kalau datang memang berbiji2 keta, siap bukak meja balai. Penat jangan cerita....

Oh ye... pregnant kali ini aku memang ada mabuk sket... tapi takle teruk sangat. Tapi yang fantastik masa pregnant crystal, mabuk 2 minggu je, pastu ok bangat... tapi masa nak beranak yang hazab sket sebab asik masuk kuar spital, dah tu menjalar dok kat ICU. Adalah harapan aku untuk tidak kuar masuk spital lagi. Semoga aku dan baby sihat takde masalah2 lain yang menghimpit. Aku tak kesah apa jantina... yang penting aku n baby sihat....aku tak nak lagi cucuk sana cucuk sini... sentiasa takut cam nak mati...

Okeh.. aku nak pi cari curry laaa.. aku nak makan roti cicah kari.... Opss berikut bukan sama sekali gambo raya ok... gambo berkenaan gambo masa pegi melawat 'sedara' kat Zoo hari sabtu lepas... dahtu mana lagi aku nak bawak anak2 berjalan...

Danel kalau suruh posing memang jadik aje... Yang berseluar jeas biru n baju cokelat ialah AbangSayang yang tak berapa sempat nak enter frame... dengan ucapan... heheheh cubaan anda tidak berjaya

4 ulasan:

green apple berkata...

ko pregnant tak kabor kat aku punnn.
aku dah penat berhempas pulas, menerkam, diterkam, hasil tetap hampasss.

LayarLara Legendary Of Journey berkata...

apple;
hehehehe aku pun tak jangkalaa... aku ingat dah takde rezeki sebab anak aku yang kecik tu bulan 11 ni dah tiga tahun, tup tup ehhh pasal pose cukup eh? hahahaha... takpe... teruskan usaha murni ko tu... redza kecik lagi, biarkan dia puas manja2.

hOtMaMa berkata...

tahniah la..rezeki dpt tambah anak lg....kita pun sama lor mcm kaka epal tuh...penant dah berhempas pulas, hasil tetap hampass...cam no tu..?? yg first dulu senang lak jadik..ngeh..ngeh..

LayarLara Legendary Of Journey berkata...

heheh.. selamat hari raya mama..
alhamdulillah rezeki, tapi saya kalau pregnant memang higher risk kerana keracunan uri. Sebelum ni pun pernah di adviced untuk tidak mengandung, tapi dah rezeki, ajal maut di tangan
Allah.