07 Januari, 2008

Misi berjaya

4 hari tak keje dok rumah.. sonok bangett.. Pagi ni nak hantar Kristal pi umah bonda, dia leh cakap tak mau... nak dok umah mak.. huhuhu.. sapa plak yang nak jaga ko ni??
3/1 Danial dah start pra-skolah. Pra-Skolah Kangkar Pulai 2 ada satu kelas aje kalau nak compare ngan skolah2 lain yang ada 2-3 buah kelas. Mungkin sebab ramai yang tak tau akan kewujudan pra-skolah kat SKKP2.
Cam biasa, tiada tangisan atau adegan pujuk memujuk, amat mudah dan senang. Pagi van ambil kat rumah jam 7.55 pagi... Danial sampai skolah lebih kurang kul 7.15 pagi. Start skolah jam 7.30 pagi.

Masa first day tu aku tunggu Danial masuk kelas... masa tu dalam kul 7.15, then adalah one ladies peringkat lebih berusia dari aku.. ngan anak dia.. dia ajak aku dok kat kantin sementara cikgu kelas sampai... at the moment aku memang malas sangat.. tapi kang kata sombong plak.. aku ikut jeklah ngan danial. Akak tu pun nak hantar anak dia pra skolah gak.

Suddenly dia cakap ngan aku "Keje cikgu ni memang sibuk... keje dia banyak..." aku senyum.. biar aje dia membebel... dah banyak sangat dia bebel.. then aku cakaplah... tapi banyak2 keje cikgu skolah untung.. keje half day, skolah cuti dia pun cuti.. tinggal lagi tension n tidak je ngajo bebudak..

Pastu.. dia beralih plak perbualan dia ngan jobs lain.. (OWANG GOMEN SILA AMIK PERHATIAN) Kalau nak tau.. keje yang paling relax.. keje gomenlah... duduk goyang kaki je.. cukup bulan amik gaji.. kalau takde keje borak2 ketawa ngilai2... makan gaji buta. Aku senyum je lagi... isk... akak ni pernah keje ke... sampai kuarkan kenyataan mengguris aku sebagai salah seorang penjawat awam..

Aku ingat dia dah abis borak.. eh.. dia sambung plak lagi... sila ikuti dialog dibawah untuk memudahkan proses penceritaan... Akak tu aku panggil akak ajelah ye.. aku lupa nak tanya nama dia sapa..
Akak : Anak awak pernah sekolah ke sebelum ni?
Aku : Ye.. anak saya umur 3 tahun saya dah hantar sekolah.
Akak : Anak akak baru ni nak masuk skolah, takpelah kalau tak dapat belajar kat skolah, nanti akak ajar jugak kat rumah.
Aku : Iyelah.. (Ayat nak jaga hati...)
Akak : Dulu sekolah kat mana? Berapa sebulan? Yuran berapa? Tengah tahun ada tambah lagi tak?
Aku : Dulu Tadika ***, sebulan ngan transport RM130 (ini harga yang paling murah di Eco Living.. rata2 yang lain adalah RM160++ tanpa transport). Yuran awal tahun RM400, tengah tahun RM300.
Akak : (Dengan reaksi terkejut beruk) Ambooiii mahalnyaaaa!!! Napa tak masukkan kat tadika ***, di Pulai Emas... kat situ cuma RM78 je.. yuran bayar sekali je.. takde tengah tahun punye..(ceh.. cerita beriya2.. murah konon.. tadikan dia cakap anak dia tak skolah tadika??)
Aku : Takpelah kak, masalahnya saya tak nak terbeban terpaksa tuang time keje nak amik nak hantar dia pegi rumah orang jaga. Masalah dari segi masa dan duit minyak tu...
Akak : Oh.. kerja ke? Kerja kat mana? Kerja apa?
Aku : Haah saya bekerja... kerje gomen kak.. keje yang makan gaji buta tu... (ha.. amik ko..)
Tetiba pda aku berbunyi... AbangSayang call tanya aku kat mana, aku bagi tau aku kat kantin... AbangSayang dah tunggu depan kelas Danial... Takdenya aku tunggu akak tu berdialog lagi.. terus aku ajak danial pegi ke kelas dia...

Masuk kelas aku suruh danial dok depan skali.. bukan apa.. kalau dok belakang danial ni suka bertonyeh.. Lepas dah gitu gini.. aku kuar dari kelas danial, toleh kat dia... eh.. mana plak anak aku ni? Pastu aku terasa ada orang cuit aku... La.. akak tadi... "Dik, akak dah suruh anak adik dok belakang ngan anak akak, dok dekat ngan meja cikgu (cikgu meja kat belakang) biar takut sket.. takdelah borak..." Aku senyum sumbing je.. "Oh ye ke.. Cikgu ngajo kat depan kak, bukan ngajo kat meja dia.. " Aku senyum lagi dan terus jalan. Apalah akak ni... aku pun tak pahamlah ngan mind setting dia. Gaya bercakap cam beriya2 sangat...
Hari kedua sekolah aku suruh danial dok depan balik.. Dengan alasan, ilmu akan sampai pada orang yang depan... bila dah belakang ilmu dah sikit.. Ye ke?? tapi yang benarnya aku nak ngelak dia dari asik bertonyeh aje..

Hari kedua skolah tu.. aku n kristal jadi minah skodeng... ngendap danial naik van dan turun van dari sekolah ke rumah bonda... hemm.. nampaknya suksesss...

Nampak tak van kat depan tu? Haa tu van sekolah danial.. Ni aku tengah skodeng dari dalam keta.. lokasi tak berapa jauh dari tempat kejadian.. ternyata danial tak perasan kewujudan keta aku kat situ.

Minah ini terpaksa aku rasuahkan dia ngan segala macam makanan ringan supaya dia tak menyanyah dalam keta, secara tak langsung ini akan melancarkan lagi misi aku.. Ini adalah senjata rahsia aku tau...

Hehehe.. ini saja je nak tunjukkan kerajinan aku buat kuih di petang hari.. Kuih Chara ini adalah request dari Danial..

Tadaaaaaaa ni yang dah siap... kepada ibu2 yang mengandung, janganlah terliyur ye.. Kepada suami mithali kalau isteri anda berkehendak sila jalankan tugas anda..

5 ulasan:

Fozalin berkata...

hoh pandai ko siap letak note kat kuih chara tu..... aku dh terliur nih camno??? meh kurier la ekekekek

nasazfrog... berkata...

ermm.. best nyer kuih chara tuh... nanti nak buat lagi buat lebih tau,

LayarLara Legendary Of Journey berkata...

lin,
ni yang aku lemah lin.. tak penuhi kehendak ko tak sampai hati... kalau aku penuhi, sampai kat ko dah takleh makan... cemano...

Nasaz,
Boleh... aku selalu buat lebih.. tapi untuk jiran kiri dan kanan laa... hehhe ko dok belah mana?

Ad berkata...

Tahniah..misi berjaya...


dah tu...anak ko duk depan x hari kedua..haa..

LayarLara Legendary Of Journey berkata...

Ad..
Haah aku pi ngendap anak aku dok depan sehingga hari ini... Tak tahan aku tengok dia tukang pujuk kawan2 dia nangis..