03 Mac, 2008

Biarlah Allah Yang Membalasnya

Hari Jumaat lepas aku balik awal sket, takdelah awal mana pun... awal 20 minit je.. tu pun sebab aku nak pegi bengkel keta.. nak tukar tayar aku yang dah tercedera tu...

Sampai je bengkel yg aku biasa pergi tu... ngan nada suara yang frust aku pun tunjuk le pada mekanik... "Ntah napa tayar ni.. langgar batu gaknye...".. skali tu mekanik tu kata... "Ini tayar baru kak, tebal lagi... tak mungkin langgar batu jadi cam ni... (dia belek2), ini kene dengki kak, ni nampak ni bekas cucuk, straight je terus ke dalam. Putus dah benangnya ni kak..".."Abih takleh repair ke dek? (nak berjimatlah konon...)" "Hehehe... mana boleh kak, kalau tiub bocor kita boleh repair.. tapi ini tayar dia kak".. Aku dah tau dah jawapan yang bakal dia bagi.. tapi aku saja je test.. saja nak nampakkan dia lebih pandai dari aku...

Maknanya... aku telah rabak RM155 (tayar + alignment) pada petang yang sungguh bahagia itu.. Dari jauh sanubariku ini.. aku mendoakan semoga orang yang telah menganiaya aku tu akan menerima nasib yang setimpal..

Okey.. tutup cerita sadis.. Aku nak story mory last week punye aktiviti

SABTU
Okeh.. memandangkan AbangSayang baru dapat gaji, sudah menjadi tugasku dan anak2 untuk mengepau duit gaji beliau.. Abis sapa lagi nak pau kan? Itu sudah menjadi t/jawab aku n anak2 heheheh... wajibulgunnah, sebab kami nak jauhkan AbangSayang dari terjerumus ke api neraka kerana melupakan t/jawab sebagai suami dan bapa... Kami kuar rumah petang n telah pergi ke Skudai Parade beli baju basahan budak2... then pegi ke JUSCO (kat sini ada baby fair.. murah2) makan KFC n shopping baju baby, sambil2 tu AbangSayang tinjau meninjau PS2 untuk Danial.. nak cari kedai yang bleh bagi harga reasonable sket.. Kat Landmark RM600, kat JUSCO RM580, kat Skudai Parade RM560 dan yang latest pegi ke Giant RM540.
Lepas dah luakkan gaji AbangSayang kami cam biasalah pegi Skudai, dalam kul 8 malam baru sampai Skudai.. gitu gini aku cam biasalah jadi jaga tunggu AbangSayang sampai kul 12 malam baru gerak balik rumah... Bowwriiinggg... dah terboyot2 cenggini pun kene tunggu sampai malam buta baru nak balik. Sampai rumah aku cam mogok sketlaaa... ekceli aku tak berapa suka sangat kalau balik dah dinihari... Oh ye.. AbangSayang x berapa sihat, coz selsema n batuk... maka aku dengan tegasnya telah mengextradisikan AbangSayang untuk tido sebilik, sekatil, sebantal and se...se..se.. lagi lah... aku takut sangat menjangkit ok.. takut menjangkit pada anak2 juga.. Aku paksa AbangSayang makan ubat sampai baik..

AHAD
Ahaks... ni kesinambungan dari hari SABTU ok... disebabkan aku telah melancarkan mogok pada malam semalam... pepagi subuh gajah aku dah dengo bunyi orang buat kerja rumah. Aku bangun solat subuh n mandi.. pah tu aku sengaja tak nak kuar bilik... aku landing lagi atas katil usik2 kristal n danial.. konon nak suruh dorang bangun sebab aku tak de kawan.. Matahari menampakkan diri je aku dengo ada orang sorong ampai baju keluar dari porch... Aku selak langsir, nampak one guy ngan short tengah sidai baju.

Abis sidai baju, sayup2 aku dengar bunyi kelentang kelentung kat dapur.. bunyi basuh something kat singki.. dan bunyi orang memasak... Abis kelentang kelentung aku amat amati suasana telah senyap dan sunyi.. then dengar pintu bilik air kat dapur ditutup. Heheheheh bingkas aku bangun dari katil.. pegi dapur, buat susu panas n makan biskut, aku sangat lapar dipagi2 buta itu... senyap2 aku buat keje, takut AbangSayang tahu aku tengah fullkan tangki.. Aku angkat tudung saji... hem.. aroma nescafe panas... n nasi goreng terhidang cantik.
Hem.. pandai pulak ye AbangSayang berdikari bila aku lancarkan mogok.. tu tujuannya nak membeli jiwa aku le tu... takpe... mari kita saksikan babak seterusnya...

Lepas minum segelas susu n makan 4 keping biskut tawar.. aku tengok sekeliling rumah... hem.. bersih... dah siap bersapu... bagus... tengok luar.. hem.. bagus juga, baju dah sidai.. simen pun dah basuh... bagus.. bagus... cam 'mem/puan' besar aku pagi tu ok... so mogok aku stop dulu le takat tu... Aku duduk kat settee.. AbangSayang kuar bilik air.. dia pun teragak2 nak tegur aku.. sebab dia tau kalau aku mogok.. apa dia cakap memang aku akan reply tapi lambattttt. Akhirnya terkeluar gak dari mulut dia... "Napa tak bfast? dah kul 8 ni kang masuk angin tak bfast"... aku pun membontot dia duk kat meja makan (hahahahahh dia tak tau aku dah had lite bfast...). Aku amek piring n serve nasi goreng itu... IIeeeyyaarrkhhh... tak sedap ok... tapi aku tengok AbangSayang laju je... aku amik cili api n potong.. makan ngan nasi goreng.. baru best sket...

Selepas tu eberiting goes fine.. aku masak untuk lunch... lepas tu sekali lagi kami telah keluar.. tapi kali ini pegi ke Giantlah pulokkk... belanja barang2 dapur... Dua hari berturut2 kuar berjalan telah membuatkan aku over letih... petang balik dari berbelanja dan selepas mengemas2kan barang.. aku telah melepakkan diri aku sampai kul 6 petang... huhuhu jadilah dapat satu jam rest...
Sekianlah ceritaku...

6 ulasan:

~adeQ~ berkata...

best ler akak, mogok2 pun dapat nasi goreng cik abang sayang...huhuhu...cik abg saya tak reti masak....tapi rajin membasuh n mengemas jek...

Elyn berkata...

hahahha aku pun terase nk mogok la.... erm tp nnt ape plak aku dpt ek????

LayarLara Legendary Of Journey berkata...

Adeq, heheheh AbangSayang tu tak pandai masak, dia pun main hantam labu je...

Elyn,
Ko kalau majuk mau Mr. Teddy tu angkut ko pegi Parisss...

Ad berkata...

oo..camnie rupanya skill org pompuan..harusla kalau bini ad merajuk nnt,ad pangun pepagi pi makan luar,pastu jejalan sesorang,lewat malam baru balik umah semula..hahahahah

awas wanita!!rahsiamu telah diketahui!!

Ad berkata...

alamak..apsal rasa cam ada tanduk pulak kat kepala ni??

PuteriSatu berkata...

alaaa..jelenye aku abangsayang ko rajin cenggitu...Yon aku?? jangan haraplaaaaa....hari minggula hari dia men`tuan' kan diri diaa...uuwaaa....aku dah tentu men`bibik' kan diri aku...dan Aqilah mem`mandor' kan diri dia..tengok aku wat keje...huhuhu..cedey ok!..aku cedey!