05 Ogos, 2008

MESTI BACA - Cara kurangkan rege minyak

Ni petua yang baru aku dapat dari petugas stesen minyak petronas kangkar pulai....masa2 tengah gawat dengan harga minyak naik melambung ni tentu korang nakisi minyak dengan harga yang dulu atau lagi murah dari dulu. Laki aku dengan supervisor minyak ni agak rapat la, so dia rasa hubby aku org yang agak sesuai kot utk dia berikan tips mcm mana nak turunkan harga 2.07 sen kat pam minyak jadi 1.98 or suka ati korang la nak letak berapa sen..

Mula2 mmg aku tak percaya... tapi...... ah korang bacalah sendiri.. baru tau!!

1. Korang kena gi kaunter pam tu cakap nak isi penuh bagi le berapa pun...dengan mengatakan isi penuh jer korang boleh setting balik harga kat pamkorang pilih tu... x kira la pam 1 ke, pam 2 ker jgn pam angin atau NGVsudah la...

2. Korang gi balik kat pam korang tu, dan jgn angkat nozel lagi. Tolong pastikan petugas pam minyak tu tak ada kat sisi korang.

3. Kat pam tu kan ada dua punat2 utk nombor (bukan utk credit card tau) yangbawah pada screen liter tu... kira mcm nak isi manual nyer harga la

4. Korang tekan 'clear' - utk resetkan harga yang kaunter minyak tu set tadi.

5. Then korang tekan enter - 3x

6. Then korang tekan '0' , '0', '1', '9', '8' (1.98 sen seliter) ataukorang tekan la berapa pun korang suka

7. Pastu korang tekan enter - 3x sekali lagi

8. Tekan butang clear - 2x

9. Then korang tekan berapa puluh korang nak isi.

10. Tekan enter lepas dah masukkan nilai isian. Pastu...

Supervisor petrol pam akan jumpa korang "Woi apa ko buat ni... main tekan-tekan ni... xde keje lain ker...!!!!" so korang dengan muka selamba isi jer minyak dengan harga baru kerajaan RM2.70 seliter...

Dah gi buat keje... Maaf aku pun terkena juga ...........

Gelak pengubat duka... muehehehehhehe

2 ulasan:

su berkata...

mmg targis skalik adegan tuh!hehehe

LayarLara Legendary Of Journey berkata...

Hahahah... aku pasti ko dah amik pen n kertas nak salin cara2nya kan?? Kan?? Kan??