05 Mac, 2009

Zara & CB

Malam tadi bawak Zara klinik. Sian dia sakit perut buang air. Dari subuh sampai malam ada le 7-8 kali. Nasib just buang2 air saja tidak muntah2. Kalau tak mesti melepek.


Zara buang2 air dari hari Selasa. W/pun buang2 air, ligat tetap ligat. Zara tak suka makan ubat. Payah betul kalau nak bagi ubat. Habis dia sembur semua keluarkan balik.


Korang ada cara nak bagi makan ubat yang effisyen? hehehe effisyen katanya


Asal makan aje dia buat kuih.. asal buat kuih je mesti baru sudah makan. Alahaiii susutlah nanti badan dia..


Selain makan ubat klinik apa lagi cara taridisional yang bleh aku buat?

Dok suruh cairkan susu. Aku dah cairkan.. memang cair sangat. Agak2 satu scop susu buh air sampai 4.5 ounce. Cair gila. Tapi aku tengok Zara telan je.



Dok kata bagi dia syrup/air suam/ribena. Syrup aku bagi dia kerut2 muka. Air suam laju je. ribena menggigil badan dia.. masam ke hapa..



Alahai.. sian plak dak tembam ni..



Pesal muka ko comot sangat Zara?? Tau le sakit perut. Tengok ada tanda hitam di dahi anakku, Haaaa maknanya dahi mencecah ke sejadah... (padehal dicium mosquito...)

12 ulasan:

خيري berkata...

alalalalalaaa, kecian nye..
ubat tu letak skali dengan susu tak boleh ke kak? and nyamuk? adeyh kesian.. pasang kelambu cepat kak! :p

LayarLara berkata...

Khairi, satu ubat tu cam ubat kapur.. satu ubat angin tu rasa limau, satu ubat sakit perut tu rasa cam pedaa.. nak ke dia minum susu memacam perisa?

~adeQ~ berkata...

orang tua2 kata bagi minum air daun jambu batu yang muda tuh....tak pernah try pulak....tapi itu ler...org tua2 yang kata....

atty's berkata...

alor sian zara..kena kasik..air masak..byk

Ad berkata...

pil chi kit teck aun dah cuba???

(matilah tetiba jadi apek singseh).

mak ad ckp, kalau asyik berak jer, kalau si baby tu masih nyusu badan, mak budak tu kene makan labu dan juga anak kunyit bebanyak..

tp kalau x menyusu bdn, sapu vapourap tiap2 malam sambil urut ke bawah..

(jadi pak bidan sat)

suhaila-ab berkata...

Kesiannya kat comel...kalau org tua boley bg minum teh pekat...hehhe...salam kenal...thanks for the comment...i follow u ok...dont forget to follow me too...just for rememberence...

LayarLara berkata...

AdeQ,
Daun jambu tu nak kene rebus dulu ke?? atau rendam begitu saja??

LayarLara berkata...

Attys,
Pagi tadi pun masih CB lagik.. ubat doc pun makan gak (banyak sembur dari masuk. Nasib dia nak minum air putih.. air garam pun dia minum gak.. naik kesian ngan dia.

LayarLara berkata...

Ad,
Baby bleh makan pil tu ke??

Vapourub tu gosok ke perut hala ke bawah yek? Okeh malam kang kanda cuba ye...

(Er.. dinda tepon bonda ke? Banyak betul pengalaman dinda ni.. memang dah sajak Qadzial dinda ni..)

LayarLara berkata...

Suhaila,
Adoii aiii semalam puas aku geledah rumah ko.. tang mana yang bleh aku klik nak follow ko?

Tak jumpalaaaa... cemana i nak follow2 ni??

Zanna_MamaBatrice berkata...

kak...cuba ko tukar susu si zara tu kak
coz'
si batrice tu kalu dia cirit birit
zana tukar susu dia ke isomil
abis isomil setin kecik tu...ok balik
he he he
try arr kak...

Elyn berkata...

kak ko tukar susu ke??? wafiq pun penah kene camtu.... bg air garam yg klinik nyer so die x dehidrated!!