13 April, 2009

Emmak ku di pinang orang...


Badan aku bisa2.. tekak perit... terasa kejang sana sini... 2 hari big program..

Aku tak moh cerita pasal program aku tu... tapi cukuplah sekadar korang tahu bahawa program tu disabotaj oleh committe aku sendiri... dan committe aku sendiri yang menikam aku dari belakang... semoga Allah jua membalas budi pekertinya... (tolong aminkan ye...)

************

Smalam adik aku bertunang... Janjinya majlis start kul 10.30 pagi.. maka everything aku n co. dah settlekan dalam jam 8.30.. haa korang bayangkan cemana ribut kita orang pepagi buta dah havoc.. persiapan sumer tip top.. hanya menanti rombongan lelaki.

Tengok jam sudah 11.00 pagi rombongan lelaki masih tak kelihatan... aku masuk bilik Ain... tanya dia.. bila jam Sani n Co. nak sampai ni?? Ain call then bagi tau lagi 20 minit. Sani ni bukan dok jauh sangat pun.. dedekat ngan kawasan kita orang gak.

11.30 pun orak eneng gak... tanya lagi si Ain.. kapan si Sani mau mamper.. aku sendiri dah naik serabai ni... kehulu ke hilir melayan sedara mara.. pagi tadi je vouque the vas..

Aku tengok betaraguru no. 1 sudah tanggalkan songkok... Aisehman.. ini petanda buruk. Kang buatnya sat lagi dia bukak baju plak... berlengging.. pastu dari suar baju melayu tukar kain gombang kang... itu elok lagi.. buatnya dia tukar baju melayu kepada kemeja putih slack hitam n amek kunci teksi terus blah kang.. haa sapa nak jadi ketua plak... Aku layan2 je betaraguru ajak dia borak... aku tau betaraguru sudah atak angin satu badan wooo...

Slowly masuk bilik Ain... then tanya lagi... aiiiyaaaa ini hali tatak jadika??? Ain cakap Sani pergi Perling... pastu pi Maju Jaya... kutip sedara mara... Eiii geram plak aku ngan budak Sani ni... kalau ko dah tau nak kutip sedara mara ko... lengkali ko kutip le kul 6 pagi.. kol 10.30 nak start... time tu gak ko nak pegi kutip sedara mara ko.

Betaraguru biasalah.. ayat2 pedas dia dah bermain2 kat corong telinag we olz.. akak buat tak kesah je...

Penat nunggu kat dapur aku pi dok kat depan plak. Elok je aku lepak2 kat depan sambil tengok bapak sedara aku panjat pokok mangga epal.. tetiba sampailah rombongan si Sani. Aku tengok jam.. waaa betul punye janji melayu... kul 12.30 baru ko sampai... ko time menikah ko buat cenggini... aku tarik janggut ko satu persatu. Akan aku kuliti kulitmu buat kompang.

Lega... dah sampai... rombongan lelaki 3 keta, sumer skali 7 orang. Sani melantik bapak sedara dia sebagai tukang karut. Family aku plak.. betaraguru laa jadi tukang karutnya..

Pembuka bicara je dah slack... ada ke dia panggil bapak aku BAHAROM.. alloo... Prof. Dr. Baharom Sanugi rumah sebelah ye... tapi dah pindah KL... yang berdepan ngan pakcik tuu adalah BORHAN..

Aku siku kembar aku... sambil ngekek2. Third time.. ok lulus.. dah bertukar plak nama bapak aku jadi BORHAN... aku siap buat suara latar... "fuhh.. ok dah betul.. dah betul... dia tak buat rehearsal ni.." peh tu sebut nama betaraguru no. 2 plak salah... ZAINON BT. BORHAN.. ada pulak.. mak aku dah jadi adik beradik ngan aku... okeh kesilapan tu aku buat tak heran je...

Tapi bila part ni aku dah tak tahan... PIHAK YANG MEMINANG SANI B. BLA..BLA.. DAN PIHAK YANG NAK DIPINANG IALAH ZAINON BT. HASHIM...

Apakah???? Aku tengok bapak aku rilek aje... dia tak dengo ke pakcik tukang karut tu salah cakap...

Apa lagi aku ngan twin aku pun melontarkan suara lunak memasing.. Ommak den yang ko nakkan sani?? Apa ko tak nampak bapak aku tu belum arwah lagik. Ohhh ko datang sini selalu... ko ada hati ngan mak aku eh... Zainon Hashim tu mak den tau.. Ko nak Zainon ke Qurratu Ain.. baik ko terangkan yang sebenar2.... Kang tak pasal songkok betaraguru melekat kat pipi ko kang.. Hingar bingar sat kat hall. Pakcik tukang karut tu terkeseng2...

Selepas kekeliruan diperjelaskan... maka bab hantaran plak... uiihh makcik (kakak betaraguru) den siap tepuk2 lantai nakkan serba satu (sebab hantarannya ciput sangat).. terus makcik aku tepuk lantai kata PUTUS! Jadiknya hantarannya adalah **** serba satu.. nasib ko lah sani... ko kejelah jangan balik rumah.

Biasalah.. bila dah part gumbira2 ni mesti ada part duka2an kan... Habis ngemas sumer, tray2 lauk we olz letak kat pili belakang.... sooooo itu adalah kerja Ain.. ko jangan ingat ko pakai baju lawa ko tak kene buat keje eh... ko jangan nak gatal... pi basuh tray sana... banyak cantik!

Makan hati woo ngan dia... unta padang pasir pun tadak malas macam dia... Dia yang nak bertunang we olz yang bermati2an.. dia sedap je amek cuti 3 hari peh tu.. bangun tido kul 12 tengahari.. tak denye nak ngemas2.. bangun tido dok temenung.... makan... pastu sambung bermalas2 dalam bilik.. kalau ikut hati we olz memang malas nak nolong ngemas.. tapi sian plak betaraguru no. 2. Aku memang suka dia kawin cepat.. aku nak tengok dia berubah jadi perempuan rajin.. bukan pompuan malas.. pemalas sungguh!

Maka sekianlah cerita aku kali ini... gambo nanti aku upload kendian eh..

11 ulasan:

Elyn berkata...

wahahahah omak ko lai laku la!!!

cik ienn berkata...

sib baik si sani tu tak dapat cop mohor songkok betaguru. hiks

LayarLara berkata...

elyn
huh.. nasib baik tak dapat bapak tiri elyn ooii...

LayarLara berkata...

Cik Einn,
selangkah aje nak dapat tu...

Ad berkata...

takutnya bila org kata PUTUS tetiba camtu..teringat plak zaman kecik2 dulu sebelum nak mummais

Zanna_MamaBatrice berkata...

aku nak gelak tp x sampai hati ler kak
tp kelakar arr...
ntah apa2 tukang karut si sani tu...nasib betaguru no 1 still cool lagi...kalu tak....x payah ler bermimpi si sani tu nak kawen ngan adik ko kak...ha he he he

kes 1 tu...ermmm....biasalah tu...ada jer org yg x suka ngan kerja keras kita kak...sabar yerk

psstt :- petang2 nanti lawat umah zana......ada kerja utk akak...he he he

LayarLara berkata...

ad,
Putus ko ngan putus ni lain situation...

Aduhhh Putus... putus... tolong!!..

Aku pengsann...

atty's berkata...

adeh..tergelak goleng den..hah..
awat pinang bakal mil..

tak pratice skrip dulu ke sani tu..
nanti nak majlis kawin..ko pesan kat sani..jgn lewat2..

MamaSofif berkata...

hehheh...sib baik pak borhan tak hangin ade org nk 'usha' mem...tu la dh lmbt smp tersasul..

Tanpa Nama berkata...

buy valium online overnight delivery the medication valium - cheap generic valium uk

Tanpa Nama berkata...

online xanax buy alprazolam online legally - can you buy xanax in spain