23 September, 2009

Rayaku rayamu juaaaa

Salam lebaran untuk semua..

Dah raya keempat baru aku berkesempatan nak update blog... hari hari sebelumnya semangat nak update ada.... tapi nak bukak lappie sikitttt lah punye rajin...

Tahun 2009 adalah raya pertama tanpa Bonda Kamisah (MIL). Oleh kerana itu, tahun ini aku beraya kat rumah Betaraguru dulu.... alar... kalau arwah bonda masih ada pun... kami tak de masalah... sebab rumah arwah ngan rumah betaraguru dekat sangat.... jerit pun bleh dengar..
Acara pertama di pagi raya ialah.... menyiapkan anak2. Siapkan Zahra sangat mudah.... dia bukan kesah kita nak pakaikan dia apa pun.... Tapi sedikit masalah pada Kristal.... ada ke patut dia tak nak pakai baju kurung... dia nak pakai jeans n t.shirt ben10. Kosser betul aku...

Aku tak pakaikan dia baju langsung. Aku biar dia tertebeng2 ngan spendar aje. kat rumah betaraguru ada anak kucing. So, aku cakap ngan Kristal, kalau nak main kucing, mesti pakai baju raya n sarapan, baru bleh meladeni kucing.

Memula dia buat pekak je ngan arahan aku. Dia dok je termenung depan pintu. Zara dah cun ngan baju kurung.. dia masih lagi ngan spendar. Sabo je aku... nasib ngenangkan pagi raya...
At last dia akur juga... dah siap segalanya... aku ambil ketupat dengan dengan lauk lodeh hidangkan pada dia. Oh ye.. lupa lak nak bagi tau. Pagi raya tu aku masak, nasi himpit, serunding, kurma daging, sayur kacang, ayam merah dan kuah kacang. alar lebih kurang cam lontong kering tu... Pepagi buta aku lepas bagi jiran kiri kanan, aku tapau sket untuk rumah Betaraguru. Kat rumah betaraguru plak masak lodeh, rendang daging, kari daging, serunding n sambal kacang dan tak lupa lepat. Ketupat aku dah siapkan sebanyak 53 ketul. daun tak cukup. biasanya aku buat 60 ketul.

Keh... sambung balik cerita tadi.

Kristal makan sendiri... Zara plak aku suap... habis seketul ketupat... kenyangla..
Lepas sang pria sumer balik dari mesejid... dah bagi dorang makan... makanya sesi kosong kosong pun berlangsung.

Aku ni sungguhpun cam brutala je... tapi hati aku mudah tersentuh... Kalau sesi kosong2 ni orang lain relax je.. aku je yang meleleh2 air mata...

Memula mestilah kosong2 ngan AbangSayang.... sesi kosong2 ngan AbangSayang aku lakukan dalam bilik. Mana bleh terang2an...

Ayat aku cam biasalah... mintak ampun mintak mahap... halalkan makan minum bla..bla..bla... ngan sedu sedan... ngan air mata yang menjejeh...nasib ingus tak keluar... Habis aku bercakap... turn AbangSayang punye dialog plak laaa kan.... Ayat2 lain cam biasalaaa... tapi tahun ni ada penambahan plak.... ABANG MINTA MAAF SEBAB ADA TERAMBIK DUIT.... Time tu terus aku terasa cam nak stop nangis n tengok muka dia.... terus hilang sedu aku koooo time tu gak... w/pun AbangSayang masih lagi menuturkan dialognya.... tapi aku dah tak konsentrate langsung... aku menerawang mengimbau masa.... flash back ko.... pernah ke aku hilang duit dalam purse???? iskkk... rasa tak pernah.... bila plaknya dia kata dia kebab duit aku... hahahahhahahhahhahahah... dasar kedekut punye bini...... ohhhh what evalah kaaannn yang penting ko dah mintak mahap.... aku pun tak kesah.... aku pun kekadang takde duit dia hulur gak...

Pastu sesi kosong2 ngan betaraguru n adik beradik sumer.... cam biasalah.... akuuuuuuu ratu air mata.... aku tengok mak long relax je... tapi cara dia atur ayat cam best je aku dengo.... bila part aku... baru sepatah je aku sebut... dah bergelen air mata aku.... entah betaraguru paham ke idak apa aku cakap... entahlah... yang aku sedar betaraguru tepuk2 bahu aku.... dasyat sangat aku syahdu gaknye... nampak benoooo aku ni memang banyak dosa..... banyak silap... hahahhahahah.

Lepas sesi tu.... bih kurang dalam jam 12 AbangSayang nak ajak aku pi round Pontian, sebab adik beradik dia nak round Pontian... si Kristal plak time tu gedik oooooo tak moh ikut mak pak dia... nak ikut atuk dia round Bakar Batu.... maka tersingkirlah Kristal dari Rahman & Co pada raya pertama.

Pergi rumah adik beradik arwah Bonda Kamisah... segala ceruk kami pergi menjejak sehingga ke malam... siap sesat2 lagi... sebabnya ada antara bapak sedaranya yang telah berpindah rumah...
Habis round Pontian... kitaorang raya plak rumah adik beradik AbangSayang..... tak pernah2 umur aku beraya jejak sampai kul 1 pagi... tahun ni memang pecah rekod laaaa..... Mata aku pun sampai dah tak bleh bukak... sadar2 je dah sampai depan pagar rumah....

Maka berakhirlah episod raya pertama.... cerita raya yang berikutnya???? Sok sok lah pulak ye...

role gambo plak ye... sory aku malas nak ejas gambo... ye balik balik gambo zahra.... abis dia aje yang ada kat aku masa tu... si danial dah jumpa sedara dah tak ingat mak bapak... si kristal lah dah berpecah kontrak...

Orang yang dah keletihan berjalan sehari suntuk


saat ini kami dah tersadai sebab dah tak tau mana arah perlu di tuju... gambo tu tak sempat aku nak rotate... korang telengkan kepala yek..




tengok di hutan mana daaaa bapak saya bawak saya berjalan raya ni......



si bapak dan si anak yang telah bertukar uniform... terik panas masa first raya tu..


Eddy@Ucu tengah dan yang terbaring tu Erin.. tengah bersantai menunggu agenda seterusnya... masa ni kat Pontian..

Nun baju putih tu.. sedang buat sesi solek menyolek... si Iwan sedang touch up muka Kak Long (kakak AbangSayang). Eddy ngan Iwan ni... kulit dia gebu sungguh... kosser mak tau!


Leggally blonde... Mak Ngah... yang kecik pompuan tu anak adik AbangSayang, yang terbaring si Amir anak Kak Long
Kak Long... lepas di touch up... Er... sama je kak long..

Tema raya tahun ini ialah marroon. "Ya... hello Kak long... bila mau bergerak ni??? Hati manyak panas wooo..."

Danial.. kalau bab makan.. terus tak ingat mak bapak dia... kicap tak bleh tinggal... Masa ni kat rumah Bik Mok, kat Pontian gak..


Seee Zahra manis berbaju kurung..... sambil dok posing atas tangga...


8 ulasan:

atty's berkata...

cantek & ayu zahra berbaju kurung..
mana gambo maknya ..?

salam aidilfitri, maaf zahir dan batin

LayarLara berkata...

hehehehe.....

gambo mak tunggu next year.... bleh?

LiNda berkata...

wakakaka..

engko kann.. sesuka hati jek nak bubuh gambar. Sampai terteleng2 kepala aku .

Wahh.. beraya sakan .. tak padan ngan mak buyung ..risau gak, kot terberanak tengah jalan . hahaha gurau jek ..

Apapun..aku suka n3 and gambor raya ko anak beranak . Besh !!

Ad berkata...

makan ati seniwati neng yatimah bila tau kanda leh beat dia dgn skrip yg sama je..

kita pun kosong2 jugak la yer..

MamaSofif berkata...

round habis dipagi ghaye..comel zahra pake baju kurung...hari raya kicap tetap tak tinggal..hehehehe

LayarLara berkata...

Ad,
Hahahaha... melalak tak sudah wooo neng yatimah...

Apa kosong?? tak main kosong2 ni.. paling2 pun biru2 tauuuuu...

LayarLara berkata...

Mamasofif,

Nampak gaya gitule... memang tak pernah tinggalnyaaaa... sanggup sentap tak makan tauuu..

Elyn berkata...

mana pic kristal berbaju kurung kak?? hiks ko ratu air mata ek ??