23 Disember, 2010

Trick Makan!!




Bagaimana cara korang makan?  Let say dalam pinggan korang ada sayur, ayam/ikan nasi.  Apa yang akan korang cuit dulu?  Sekali jalan semua?

Bagi mereka yang ingin berdiet, ada teknik makan untuk mengelakkan karbo itu disimpan dalam badan.



Okay, untuk lunch/dinner  korang perlukan gandingan antara protein dan karbo.

Sebelum korang menjamah lunch/dinner korang mesti makan buah2an dulu.  Jangan banyak, seketul aje udahlah.  Kalau epal tu belahlah 4.  Kalau buah potong2 tu, sepotong aje udah cukup.

Next makan sebahagian protein (ayam/ikan) korang.  Then makan sebahagian sayur2an.  Last barulah makan nasi bersama dengan lauk2 korang tu.  Ingat! No tambah2.  Kalau nak tambah gak yang dibolehkan hanyalah sayur sahaja.

Okay ada yang tanya, banyak mana nasi n sayur n ikan itu.  Cuba korang buat tangan cenggini.


Secupak itu jugaklah jumlah nasi, secupak itulah juga jumlah sayur, dan secupak itu jugalah ukuran untuk proten korang. 

Kenapa makan protein dulu??  Okay, karbo sebagaimana yang kita tau, mengandungi gula yang amat mudah diserap oleh badan.  Kalau karbo tu, letak dalam mulut je dia dah meresap dalam air liyur.  Protein tidak!.. Protein lambat menyerap dalam tubuh.  Tujuan memakan protein terlebih dahulu ialah supaya protein itu membina rantaian untuk memegang karbo2 yang kita makan supaya tidak mudah menyerap dalam badan.  Kalau begini, jangan risau, anda tak mudah naik berat badan, malah akan turun berat badan.  

Bagi mereka yang berdiet sapa kata tak boleh makan eskerim?

BOLEH!!!

Tapi dengan syarat hendaklah ditabur kacang terlebih dahulu di atas eskerim korang.

Seeeee... sapa kata makanan diet tak sedap??


Untuk info2 lain bolehlah klik disini ye.

4 ulasan:

atty's berkata...

Baik cikgu ..saya akan cuba praktikkan..gudinfo.

LayarLara berkata...

Er... cikgu besar ye ktys.. heheheh

Elyn berkata...

owhh camtu ek kak?? tq kak nnt saya praktik kan!!

LayarLara berkata...

Elyn,
mudah2an suksesss!