16 Januari, 2011

Sardin Role




Sardin Role

Bahan-bahan:-
500 gram tepung gandum
1 bungkus mauripan + 1 cawan air suam (biarkan sehingga berbuih sedikit)
1,1/4cawan air
2 sudu susu tepung
2 sudu gula pasir
secubit serbuk penaik
4 sudu marjerin

Inti :-
Boleh letak sardin atau telur cincang  (sardin tu cam korang nak buat sandwich)


Cara:-
1. Kiraikan dua sudu marjerin ngan tepung gandum.  Campurkan dengan 2 sudu gula dan 2 sudu susu tepung dan secubit serbuk penaik.
2. Campurkan dengan air suam yang telah dicampurkan dengan mauripan.  Uli sehingga menjadi doh.  Kalau keras, campurkan air satu + suku cawan air sedikit demi sedikit.
3. Masukkan marjerin sesudu then uli lagi, then campurkan lagi sesudu marjerin.
4.   Uli lagi sehingga doh tidak melekat di tangan.  Jika doh melekat tambahkan marjerin sedikit dan sesudu tepung gandum5.  Biarkan adunan selama 30 minit. 
6. Lepas tu bolehlah jadikan golf sebelum digelek.
7.   Sila rujuk rajah untuk jadikan dia role.




Untuk resepi yang lelain sila klik kat sini ye...


Tiada ulasan: