Garam terbahagi dua. Iaitu garam nyata/sodium klorida dan garam tersembunyi seperti sodium bikarbonate, sodium benzoat, monosodium glutamat dll.
ELAKKAN!!!
1. Garam masakkan : garam halus/kasar (dah hampir 6 tahun aku gunakan garam gunung, satu botol regenya RM12, tapi garam ni tak semasin garam biasa)
2. Agen perasa : bentuk kiub (pati ayam) atau serbuk (sudah tentulah ajinonaikmoto), belacan, petis krim, mayonis, sos barbeque, kicap manis/masin, sos cili/tomato/tiram.
3. Pati makanan : Pastu sayuran (marmite) atau daging (bovril)
4. Agen penaik : baking powder, sodium bikarbonat dan makanan yang diperbuat dengannya seperti kek dan biskut.
5. Makanan dijeruku: Telur masin, ikan masin, sayur masin, tauchu, tose, buahan jeruk, budu, cencaluk.
6. Makanan terproses : Sardin, kacang panggang dalam tin, burger, sosek, hot dog, ham, bacon bebola ikan/daging, fish cake, keju.
7. Organ dalaman haiwan
KURANGKAN!!
1. Daging
2. Makanan laut : Udang, sotong dan makanan yang bercengkerang
3. Susu dan Hasilnya : mentega, keju, aiskrim, puding bersusu.
4. Bijirin segera : cornflakes, alibran, wheetles.
BEBAS!!
1. Buahan dan sayuran segar.
2. Bijiran Asli : beras, gandom oat dan lain-lain,
Perhatian : Amalkan sikap membaca label kandungan makanan sebelum membeli
Sumber : Jabatan Makanan Hospital Sultanah Aminah
-----
Ok done! Everything yang kita makan... makan sikit jadi ubat... makan banyak dapat musibat... hehheheheh
So untuk lelain tips.. silalah ke Cantik & Anggun
ELAKKAN!!!
1. Garam masakkan : garam halus/kasar (dah hampir 6 tahun aku gunakan garam gunung, satu botol regenya RM12, tapi garam ni tak semasin garam biasa)
2. Agen perasa : bentuk kiub (pati ayam) atau serbuk (sudah tentulah ajino
3. Pati makanan : Pastu sayuran (marmite) atau daging (bovril)
4. Agen penaik : baking powder, sodium bikarbonat dan makanan yang diperbuat dengannya seperti kek dan biskut.
5. Makanan dijeruku: Telur masin, ikan masin, sayur masin, tauchu, tose, buahan jeruk, budu, cencaluk.
6. Makanan terproses : Sardin, kacang panggang dalam tin, burger, sosek, hot dog, ham, bacon bebola ikan/daging, fish cake, keju.
7. Organ dalaman haiwan
KURANGKAN!!
1. Daging
2. Makanan laut : Udang, sotong dan makanan yang bercengkerang
3. Susu dan Hasilnya : mentega, keju, aiskrim, puding bersusu.
4. Bijirin segera : cornflakes, alibran, wheetles.
BEBAS!!
1. Buahan dan sayuran segar.
2. Bijiran Asli : beras, gandom oat dan lain-lain,
Perhatian : Amalkan sikap membaca label kandungan makanan sebelum membeli
Sumber : Jabatan Makanan Hospital Sultanah Aminah
-----
Ok done! Everything yang kita makan... makan sikit jadi ubat... makan banyak dapat musibat... hehheheheh
So untuk lelain tips.. silalah ke Cantik & Anggun
Tiada ulasan:
Catat Ulasan